بـــرای بـــــعــد از اعـــــتـــکــافـــ
عالم ربانی آیت الله شیخ محمد حسین اصفهانی فقیهی برجسته و حکیمی متبحر، با تواضعی بسیار، از هم درس خود آیت الله میرزا جواد آقا ملکی تبریزی که از شاگردان استاد بزرگ مرحوم ملاحسینقلی همدانی بوده، دستورالعمل اخلاقی درخواست می کند؛ میرزا جواد آقای ملکی تبریزی در پاسخ به ایشان نامه ای می نگارد که نظر شما را به گزیده ای از این نامه جلب می کنیم:
طریق مطلوب را برای راه [کمال]، معرفتِ نفس گفتند. چون نفسِ انسانی تا از عالمِ مثال نگشته [= عبور نکند] به عالمِ عقلی نخواهد رسید، و تا به عالم عقلی نرسیده، حقیقت معرفت حاصل نبوده و به مطلوب نخواهد رسید. لذا به جهت اتمام این مقصود، مرحوم مغفور [ملاحسینقلی همدانی1] می فرمود: باید انسان یک مقدار زیاده بر معمول در غذا و استراحت تقلیل دهد، تا جنبه حیوانیت کمتر، و روحانیت قوت بگیرد.
ثانیاً، هر وقت غذا می خورد، باید مثلاً یک ساعت بعد از گرسنگی بخورد، و آن قدر بخورد که کاملاً سیر نشود، این در مقدار غذا. و اما از جهت کیفی باید گوشت زیاد نخورد.
و یکی هم اگر بتواند لِلتکیُّف [برای لذت] نخورد و آجیل خور نباشد [بین دو وعده غذایی، غذا و تنقلات نخورد]، و اگر بتواند روزه های سه روز هر ماه را ترک نکند.
و اما در تقلیل خواب می فرمودند: شبانه روز شش ساعت بخوابد. و البته در حفظ لسان و مجانبت [پرهیز از معاشرت] با اهل غفلت اهتمام زیاد نماید.
این ها در تقلیل «حیوانیت» کفایت می کند.
اما در تقویت «روحانیت»: اولاً دائماً باید همّ و حزن قلبی به جهت عدم وصول به مطلوب داشته باشد.
ثانیاً، تا می تواند ذکر و فکر را ترک نکند، که این دو، جناح[= بال] سیر آسمان معرفت است. در ذکر، عمده سفارش اذکار صبح و شام، اهمّ آن ها که در اخبار وارد شده، و اهم تعقیبات صلوات و عمده تر ذکر وقت خواب که در روایات آمده است. لاسیّما متطهّراً (خصوصاً با حالت طهارت) و در حال ذکر به خواب رود.
و توصیه می فرمودند: به «ذکر یونسیه» در سجده، یعنی در مداومت آن که در هر شبانه روز ترک نشود.
و توصیه دیگر این که قرآن که خوانده می شود، به قصد هدیه به حضرت ختمی مرتبت9خوانده شود1…
پی نوشت:
1- برای آگاهی از متن کامل نامه ر.ک: اعتکاف ابرار، ص 216.